Woning koel houden tijdens warme dagen

Publicatiedatum: 09-07-2020

Hoe houdt u uw woning koel tijdens een warme zomer? Dat is een vraag die bij veel huurders speelt. Immers worden de zomers steeds warmer en blijft die warmte vaak ook binnenshuis hangen. Fien Wonen denkt graag met u mee en zet wat tips door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal voor u op een rijtje.

‘Voorkomen is beter dan genezen’ is direct van toepassing als het gaat om de woning aangenaam koel te houden. Hiermee bedoelen we dat de zon buiten houden het beste werk tegen warmte. Daarnaast werken ook een aantal andere maatregelen goed tegen de warmte. Hieronder volgt een opsomming met tips:

Zonnescherm, screen of schaduwdoek
Veel van onze woningen zijn voorzien van een zonnescherm of screen. Ook kunt u ervoor kiezen een ZAV-formulier in te dienen met daarop de vraag of u een zonnescherm mag aanbrengen. Een zonwering aan de buitenkant werkt twee keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van het raam. De goedkoopste oplossing is een schaduwdoek. Dit is een doek in de vorm van een driehoek of rechthoek welke u vastmaakt aan bijvoorbeeld een paal, boom of schutting. Heeft u dit niet? Doe dan de gordijnen dicht. 

HR++ glas
HR++ glas in combinatie met zonwering aan de buitenkant houdt wel zo’n 80 procent van de warmte tegen. Heeft u een raam met HR++ glas op het zuiden? Combineer dat altijd met zonwering, anders kan het juist erg warm worden in huis! Warmte die eenmaal binnen is, raakt u in een huis met HR++ glas namelijk minder snel kwijt.

Ramen open als het koeler is
Maak goed gebruik van de koude lucht in de nacht. We raden u aan dan of ’s morgens vroeg bij zonsopkomst de ramen open te zetten. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst. Een hor is handig om de insecten buiten te houden. Door het raam (indien mogelijk) in de draaikiepstand te zetten houdt u inbrekers buiten. Overdag kunt u de ramen en deuren het beste dicht laten zodat warme lucht buiten blijft.

Woning isoleren
Een goede isolatie van daken, muren en ramen zorgt tevens voor een koele woning. Niet alleen in de zomer profiteert u hiervan, maar ook in de winter. Fien Wonen isoleert steeds meer woningen. In 2019 hebben we 145 woningen voorzien van isolatie. 

Aanbrengen van groen is een must!
Groen doet leven. Naast dat het zorgt voor een prettige leefomgeving en goed is voor de insecten, is het tevens goed voor verkoeling van de woning. Bomen bijvoorbeeld, zorgen voor koelte: ze houden de warmte-instraling tegen. Bomen en planten nemen daarnaast bij een fikse regenbui veel water op, waardoor er minder wateroverlast optreedt. 

Airco of ventilator
Beide kunnen uiteraard gebruikt worden tegen de warmte. Echter speelt momenteel met corona de vraag wat het verstandigst is. Veel onderzoeken wijzen uit dat een airco de virusverspreiding eerder remt dan een ventilator. Indien u bezoek heeft kan het zijn dat de ventilator de virusdeeltjes beter verspreidt dan de airco. Anderzijds zijn er milieuoverwegingen om eerder voor een ventilator te kiezen dan voor een airco. Airco’s gebruiken veel stroom en bevatten bovendien koudemiddelen die bijdragen aan het broeikaseffect als ze vrijkomen.

Dit artikel is deels gebaseerd op bevindingen door Milieu Centraal.

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden