Welkom Over ons Nieuws en publicaties Actueel nieuws VPRO: Fien Wonen gaat wel voor houtbouw

VPRO: Fien Wonen gaat wel voor houtbouw

Leestijd: 3 min

Bij Fien Wonen staat duurzaamheid hoog in het vaandel, daarom worden al onze nieuwbouwprojecten voortaan gebouwd van hout en andere natuurvriendelijke materialen. Journalist Daan Kuys sprak onze directeur Elisabeth ter Borg over deze nieuwe koers en schreef er een mooi artikel over op de website van VPRO. Lees het stuk hier terug.


Hout heeft de toekomst, maar wie geeft het bouwmateriaal de kickstart die het nodig heeft? VPRO Tegenlicht vond drie woningcorporaties die de houten eeuw al hebben omarmd.

Nederland staat voor een paradoxale opgave: we hebben meer huizen nodig, maar we moeten ook minder vervuilen. Bouwen met beton en staal is enorm vervuilend. Het zorgt wereldwijd voor negen procent van de CO2-uitstoot.

Houtbouw lijkt de oplossing: een huis van kruislaaghout ('Cross Laminated Timber' of CLT) is even sterk als beton en staal, je zet het razendsnel neer en het dient ook nog eens als opslag voor CO2.

Maar eerder ontdekte VPRO Tegenlicht dat de grootste (en rijkste) woningcorporaties nog niet of nauwelijks bekend zijn met hout als volwaardig bouwmateriaal. Wie moet de kar dán gaan trekken? We vonden drie voorlopers die het anders doen.

De woningbouwdirecteur die het samen met andere corporaties gaat doen
Fien Wonen | Hardinxveld-Giessendam & Vijfheerenlanden

Diep in de weides van het Groene Hart, in het dorpje Meerkerk, huist een dapper wooncorporatietje dat zich weinig aantrekt van korte termijn-rendementen. Vier weken geleden nam het een radicale beslissing: vanaf nu gaan alle projecten gebouwd worden met biobased materialen: CLT-hout, maar ook hennep, kalk en strobouw.

Geen woningbouwvereniging in Nederland die zich zo vol op de toekomst stort als Fien Wonen. 

De baas van Fien Wonen, Elisabeth ter Borg, kwam een paar jaar geleden op het idee toen ze zich realiseerde dat de Nederlandse bouwsector vol inzet op de energietransitie – elk huis een zonnepaneel en een afgesloten gaskraan – maar niet op het bouwen van extra woningen. Nederland heeft in 2040 namelijk een slordige miljoen extra woningen nodig. Hoe gaan we die bouwen?

'Is het niet veel logischer,' dacht Ter Borg, 'als we al die huizen gaan bouwen met duurzame materialen?' Weg met staal en cement, leve het hout. Want met 250 duizend houten sociale huurwoningen, kun je behoorlijk wat CO2 opslaan.

Ingenieus plan

Ter Borgs plan wordt nog ingenieuzer. Ze wil de opslagcapaciteit van al die woningen aanbieden op de markt voor emissierechten. Op de markt voor emmissierechten moeten vervuilende bedrijven – onder toezicht van de overheid – namelijk geld betalen aan bedrijven die relatief schoon zijn.

'Iedere maand zie ik de prijs van die emissierechten stijgen,' zegt Ter Borg. 'Omdat we steeds meer doorkrijgen wat de échte prijs van het huidige bouwen eigenlijk is.'

Maar de woningbouwdirecteur kan het natuurlijk niet alleen. Om sterk te staan, sluit ze nu verbonden met andere corporaties, die ook mee gaan doen. Welke dat zijn maakt ze liever nog niet bekend. Samen zullen zij waar mogelijk hun huizen bouwen van duurzaam materiaal.

Ter Borg is optimistisch: 'Ik ken de sector niet als een sector die dingen niet wil. In 2035 wil onze corporatie de doelstelling van 2050 (uitstoot naar 0 procent, red.) hebben behaald. Dat is onze ambitie.'

Verder lezen? Klik hier voor het hele artikel.