Sociaal Plan in de maak

Publicatiedatum: 27-10-2020

Een mooie woning, van 50 jaar geleden of ouder, zal nu een oudere woning zijn met een verouderde indeling en verouderde technische installaties. Ook bouwkundig loopt zo’n woning niet meer in de pas en voldoet ook niet meer aan de eisen die worden gesteld aan de isolatie. Dan zal de keuze worden: grondig renoveren of slopen en herbouwen.

Beide keuzen geven overlast voor de bewoners. Het kan in beide gevallen noodzakelijk zijn dat de bewoners (tijdelijk) hun woning moeten verlaten waar ze al zoveel jaar met plezier wonen en waar vaak hun kinderen zijn opgegroeid. En daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden: verhuizen en (tijdelijk) herinrichten kost geld en menskracht.

Om dit alles goed en duidelijk te regelen is er een Sociaal Plan of Sociaal Statuut bij sloop en renovatie. Bij de rechtsvoorgangers van Fien Wonen, Goed Wonen Zederik en Omnivera, was er reeds een Sociaal Plan en dit moet worden vervangen voor een actuele versie voor geheel Fien Wonen. Daar zijn de beide huurdersorganisaties samen met Fien Wonen nu mee aan de slag en dat is een ingrijpende klus.

Beide huurdersorganisatie willen dat de huurders bij sloop en renovatie ruim vooraf duidelijk worden geïnformeerd over de plannen, het tijdspad en alle andere zaken. Ook dient er aandacht te zijn voor de huurprijsontwikkeling. Bij een eventuele bewonerscommissie zijn de huurdersorganisatie toehoorder en adviseur. Er moeten traceerbare contactpersonen zijn en het overleg met Fien Wonen moet laagdrempelig zijn. We verwachten over enkele maanden het nieuwe Sociaal Plan gereed te hebben.

Tekst door: Leo Smit van huurdersraad HBZ

Deel deze pagina

 
Annuleren

Waarmee kunnen wij je helpen?

Begin hier met zoeken!

Geen resultaten gevonden