Welkom Over ons Nieuws en publicaties Actueel nieuws Schakelen in een complexe omgeving

Schakelen in een complexe omgeving

Leestijd: 4 min

Beschikbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid zijn de belangrijkste opgaven van Fien Wonen. Tijdens de ontmoeting met de gemeente Hardinxveld/Giessendam heeft Fien wonen een inkijkje gegeven in de ontwikkelingen in de volkshuisvesting. Eén conclusie is daarbij gerechtvaardigd. De corporatie anno 2020 moet schakelen in een complexe omgeving.

Beschikbaarheid

De beschikbaarheid van sociale huurwoningen voor woningzoekenden is volop onderhevig aan wet en regelgeving. Via het passend toewijzen kunnen mensen afhankelijk van hun gezinssamenstelling en inkomen reageren op woningen met een bepaalde huur. Dat is wettelijk vastgelegd. Daarnaast bepaalt de regionale huisvestingsverordening of er nog aanvullende criteria gehanteerd moeten worden en welke woningzoekenden in aanmerking komen voor een urgentie. Met al deze regels in de hand worden de woningen van Fien Wonen toegewezen.

De afgelopen jaren ziet Fien Wonen de zoektijd van mensen die zich actief op de woningmarkt begeven toenemen. Was de actieve zoektijd in 2015 iets minder dan 4 maanden, volgens de eerste cijfers van 2019 is dit opgelopen naar ruim 1 jaar. In 2019 (op basis van voorlopige gegevens) is 45% van de woningen toegewezen aan inwoners van Hardinxveld-Giessendam. 32% Van de verhuurde woningen in 2019 zijn toegewezen aan mensen die elders in de Drechtsteden woonde of in de Ablasserwaard-Vijfheerenlanden en 23% van de leeggekomen woningen zijn toegewezen aan mensen van buiten de Drechtsteden en Ablasseerwaard-Vijfheerenlanden. Hardinxveld-Giessendam is ondanks deze oplopende zoektijden een ontspannen woningmarkt. Ter vergelijking: de gemiddelde zoektijd in de Drechtsteden is ongeveer 2 jaar.

In overleg met de gemeente gaat onderzocht worden wat de oorzaak en het gevolg is van de oplopende zoektijd en wat mogelijke oplossingen zijn. Daarbij worden zaken benoemd als meer woningen bouwen, woningen transformeren voor bepaalde doelgroepen en tot slot het fysiek en via de huisvestingsverordening levensloopbestendig maken van woningen en wijken.  

Vanwege de ontspannen markt streeft Fien Wonen naar een beperkte groei van de woningvoorraad met circa 100 woningen. Daarnaast zien wij in de toekomst een vervangingsopgave. De afgelopen jaren hebben we dat in de Oranjebuurt van Hardinxveld-Giessendam gedaan. Daar zijn 92 sociale huurwoningen gesloopt en vervangen voor 76 nieuwbouwwoningen.

Betaalbaarheid

Naast de beschikbaarheid van voldoende sociale huurwoningen is Fien Wonen gericht op het betaalbaar houden van haar voorraad. Dat doet zij door woningen in verschillende prijscategorieën aan te bieden. Op dit moment is de verdeling van haar woningvoorraad in Hardinxveld-Giessendam als volgt:

In 2030 wil Fien Wonen wat meer woningen jaarlijks kunnen verhuren aan meerpersoonshuishoudens.  Die wat grotere woningen heeft Fien nu al, maar zij worden bewoond door 1 of 2 persoons huishoudens. Door doorstroming wil Fien Wonen ervoor zorgen dat deze woningen vrij komen. Dat betekent dat Fien Wonen voor de kleinere huishoudens gaat bouwen. Zo kan de doorstroming op gang komen.   

Verdeling huur over betaalbaarheidsklasse in 2030

Naast de huur is voor huishoudens de energierekening een tweede belangrijke kostenpost als het om betaalbaarheid gaat. Via de verduurzaming van haar voorraad snijdt het mes aan twee kanten. Vloer-, dak- en gevelisolatie en het plaatsen van PV-panelen zorgen voor een lagere energierekening én minder CO2 uitstoot. De duurzaamheid is dus voor Fien Wonen ook vanuit dit perspectief heel belangrijk.

Duurzaamheid

Met het oog op de verduurzaming wil Fien wonen de doelstellingen van 2050 in 2035 behalen. Naast de isolatie om ervoor te zorgen dat huurders minder energie verbruiken, is de inzet ook op de energietransitie. De technologische ontwikkelingen gaan snel en Fien Wonen zoekt naar maatregelen in de energietransitie die in de toekomst voor de huurders de beste keuze zijn. Dat kunnen warmtenetten zijn, maar ook bijvoorbeeld infrarood, PV-panelen, waterkracht, luchtwarmtepompen of waterstof. Omdat de technologie zich nog niet heeft uitgekristalliseerd zet Fien de komende jaren in op de isolatie van haar voorraad en PV-panelen. Wij volgen de ontwikkelingen in de technologie natuurlijk op de voet. Om straks de slimme keuze te kunnen maken.

Naast het beperken van de uitstoot van het wonen zet Fien in haar onderhoud en nieuwbouw in op Bio-based bouwen. Dat is bouwen met natuurlijke materialen zoals hout en vlas bijvoorbeeld die tijdens de groei CO2 omzetten en uit de atmosfeer halen.