Werken bij Fien Over Fien
Welkom Over ons Nieuws en publicaties Actueel nieuws Fien Wonen staat op tegen verhuurdersheffing

Fien Wonen staat op tegen verhuurdersheffing

Leestijd: 2 min

Meer dan 180 woningcorporaties dienen vandaag bezwaar in tegen de verhuurderheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties betalen naast andere belastingen. Zij willen de 1,7 miljard aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat inzetten voor de volkshuisvesting. Ook Fien Wonen doet mee aan deze actie.

In deze tijd van woningnood en klimaatverandering is elke euro nodig om te investeren in onze huurwoningen. Ook in Hardinxveld-Giessendam en de Vijfheerenlanden is de opgave enorm. “De verhuurdersheffing is natuurlijk gewoon geld van huurders dat wij niet in de betaalbaarheid, de duurzaamheid kunnen inzetten. Hou in het achterhoofd dat onze huurders lage inkomens hebben en dat zij dus € 72,- per maand aan de verhuurdersheffing betalen. Dat is een krankzinnig hoog bedrag dat op geen enkele manier te rechtvaardigen is“, aldus Elisabeth ter Borg directeur bestuurder van Fien Wonen

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.

Dus maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van de verhuurderheffing met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt.  Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website wooncrisis.nl.