Welkom Over ons Nieuws en publicaties Actueel nieuws Fien Wonen maakt huurwoningen bereikbaar voor een grotere doelgroep

Fien Wonen maakt huurwoningen bereikbaar voor een grotere doelgroep

Leestijd: 3 min

Steeds meer mensen willen graag verhuizen maar het lukt ze niet om aan een passende woning te komen. Fien Wonen zet daarom in op een ‘tweehurenbeleid’. De woningcorporatie ziet namelijk graag dat meer woningzoekenden een geschikte woning vinden die past bij hun huishouden en inkomen.

Proef tweehurenbeleid met seniorenwoningen

Door een tweehurenbeleid komen seniorenwoningen ook beschikbaar voor senioren met een hoger inkomen. Dit komt omdat er niet meer gekeken wordt naar het laagste inkomen, maar naar inschrijftijd. Volgens de huidige regels hebben lagere inkomens altijd voorrang op hogere inkomens als de huurprijs lager of gelijk is aan € 633,25. Veel seniorenwoningen vallen vanwege hun eigenschappen en oppervlakte in deze prijscategorie, waardoor mensen met hogere inkomens vrijwel altijd misgrijpen.

Tijd voor verandering

Fien Wonen wil graag meer doorstroming creëren. Het is goed als eengezinswoningen vrijkomen voor gezinnen. Veel van die woningen worden nu bewoond door ouderen. Dit is voor die bewoners en voor de woningzoekenden niet prettig. Door het woningaanbod beschikbaar te maken voor een ruimere doelgroep, wil de woningcorporatie meer verhuisbewegingen in gang zetten. Ouderen komen te wonen in een woning die echt bij hun past. En gezinnen, koppels en jongeren krijgen meer woningaanbod en kunnen daardoor gaan wonen in een woning die aansluit op hun levensstijl en behoefte.

De Huurdersraad Hardinxveld (HRHG) heeft ook met de verandering ingestemd.

Wat verandert er met een tweehurenbeleid?

Als Fien Wonen het tweehurenbeleid inzet bij een woning, dan ontstaan er twee huurprijzen voor dezelfde woning. De huurprijs is afhankelijk van het huishoudinkomen van de woningzoekende. De woningzoekende krijgt in Woongaard alleen de huurprijs te zien die bij zijn of haar huishoudinkomen past. Een (hogere) huur voor het geval dat de woning wordt verhuurd aan een huishouden met een hoger inkomen. En een (lagere) huur voor dezelfde woning, maar dan voor mensen met een lager inkomen. Dit huishoudinkomen is het bedrag dat de woningzoekende heeft opgegeven bij zijn of haar inschrijving.

Met het tweehurenbeleid krijgen lage inkomens geen voorrang meer. De inschrijfduur bepaalt dan of iemand hoog of laag op de lijst eindigt. Hoe langer de inschrijfduur des te meer kans de woningzoekende op de woning maakt.

Voor welke woningen geldt het tweehurenbeleid?

Om te onderzoeken of het tweehurenbeleid ook daadwerkelijk werkt is Fien Wonen een proef gestart met het tweehurenbeleid in de Rembrandthof en de Peulenhof in Hardinxveld-Giessendam. Aafke Kroonen, Manager Wonen bij Fien Wonen, geeft aan: “We zijn enthousiast dat we een ruimere groep woningzoekenden blij kunnen maken. Veel ouderen maakten bijvoorbeeld geen kans op een woning in de Rembrandthof omdat hun inkomen te hoog lag. Met het tweehurenbeleid maken die ouderen evenveel kans. Op dit moment is het tweehurenbeleid een proef. Als het succesvol is gaan we het voor meer woningen en complexen gebruiken.”

Als een woning wordt geadverteerd waarbij het tweehurenbeleid gebruikt wordt, dan wordt dit duidelijk vermeld in de advertentie.